Pasaport başvurusu yapmak için öncelikle istenilen belgelerin tümünü eksiksiz bir şekilde hazırlanması gerekir. Daha sonra tercih ettiğiniz pasaportunuzun geçerlilik süresine göre pasaport harcı ve defter bedelini ödemeniz gerekmektedir. Pasaport başvurusu için online randevu almak gerekmektedir. Bu başvuru için kayıtlı olduğunuz kurum zorunluluğu yoktur. Size en yakın il nüfus veya ilçe emniyet müdürlüklerinden randevu alarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Tüm bu başvuru adımlarını geçtikten sonra pasaportunuz 5 ile 7 iş günü arasında posta veya kargoyla belirttiğiniz adresinize gönderilmektedir. Ancak yoğunluğa göre bu süre daha kısa veya daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle pasaport ve vize işlemlerinizi son günlere bırakmamak herhangi bir problem yaşamamanız adına önemlidir. Eğer çok acil bir durumunuz var ise başvuru yaptığınız memura pasaportunuzun hangi gün basılacağını sorup Ankara Gölbaşı Pasaport Basım Merkezine giderek teslim alabilirsiniz.
Konsolosluk Tercüme Bürosu olarak tüm bu işlemleri tek bir vekalet ile sizin yerinize başlatıyor, takibini yapıyor ve sonuçlandırıyoruz. Siz de günlük işlerinize ara vermeden devam edebiliyorsunuz. Tüm pasaport işlemlerinizi kurumumuza vereceğiniz vekalet ile hem işin tüm prosedürlerini bilen uzmanlara devretmiş oluyor hem de zamandan ve bir çok uğraştırıcı işten tasarruf etmiş oluyorsunuz.
Bu süreçleri özetlediğimize göre artık pasaport türlerini ve bu türlerin farklarını anlatmaya başlayabiliriz. Pasaport türlerine geçmeden önce bir pasaport çeşidi olmamasına rağmen sıklıkla talep aldığımız geçici pasaport mevzusunu açıklamakta fayda var. Geçici pasaport, herhangi bir acil durumda, pasaportun kaybı, geçerlilik süresinin bitmesi, sağlık sorunu veya yakınların vefatı gibi durumlarda dış temsilciliklerimiz tarafından verilen bir nevi seyahat belgesidir. Kişilerin bu gibi acil durumlarda pasaportun yerine geçebilecek bu belgeyi temin etmek isteyen yurtdışındaki vatandaşlarımız dış temsilciliklerimiz ile irtibata geçerek ya da bizim gibi uzman kurumlara yetki vererek bu işlemleri hızlı bir şekilde halledebilirler.
Hususi Pasaport olarak da bilinen yeşil pasaport devlet memurlarına verilen pasaporttur. Ancak bütün devlet memurlarına verilmez. 1. 2. ve 3. derecedeki devlet memurlarına verilmektedir. Bunların dışında bakanlık görevinden ayrıldıktan sonra emekli olanlar, milletvekilliği görevini tamamlamış kişiler yeşil pasaport alabilmektedir. Bunların dışında eski belediye başkanları ve devlet sporcuları da bu haktan yararlanabilmektedirler.
Bir diğer pasaport çeşidi ise gri pasaporttur. Bu pasaport devlet tarafından görevli ve bu görev için yurtdışına çıkmak zorunda olan devlet görevlilerine verilen pasaporttur. Burada önemli bir nokta gri pasaport, yeşil veya siyah pasaportu olmayan ve devlet kurumları tarafından görevlendirilen kişilere verilmektedir.
Son pasaport çeşidi ise siyah pasaporttur. Siyah pasaport da diplomatik pasaport olarak bilinen ve devlet kurumlarının üst kademelerinde diplomatik görevlere sahip kişilerin sahip olduğu pasaporttur. TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, belediye başkanları, valiler bu pasaportu kullanmaktadırlar.